Kategori: Ekonomi

Borsada Hisse Senedi Yatırımı Nasıl Yapılır?

Hisse senetleri günümüzde en kârlı yatırım araçlarındandır. Özellikle borsaların eski tarihe sahip olması ve yatırım işlemlerinde herhangi bir güvenlik sorunuyla karşılaşılmaması yatırımcılara cazip gelmektedir. Bu nedenle birikimlerini değerlendirmek için borsayı tercih ederler. Peki, piyasada hisse senedi yatırımı nasıl yapılır, nelere dikkat edilmesi gerekir, gelin hep birlikte bakalım:

Yatırım yapmadan önce borsa nedir öğrenmeniz ve piyasayı A’dan Z’ye tanımanız, özelliklerini bilmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle değerli kağıtlara yatırım yapmak isteyenlerin hisse senedi nedir, özellikleri nelerdir gibi konuları bilmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde kâr getirecek şirket ve sektör seçiminde bulunabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken püf noktaları bu sayede öğrenmiş olursunuz. İyi bir bilgi birikiminin yanı sıra borsa deneyimi kazanmış olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun için aracı kurumlarının eğitim süreçlerinden yararlanmanızı tavsiye ederim. Böylece kısa sürede işleyiş prensibini kavrayarak, işlemlerinizi bilinçli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Borsada Hisse Senedi Alım – Satımı Yapmak için Ne Gerekir?

Borsada yatırım yapmak için 18 yaşınızı doldurmuş olmanız ve belli bir miktarda birikime sahip olmanız gerekir. Gerisi prosedür gereği gerçekleştirilmesi gereken işlemlerdir. Aracı kurumları sayesinde bu prosedürleri kısa sürede halledebilirsiniz. Piyasada alım – satım yapabilmeniz için vadesiz hesaba ihtiyacınız vardır. Eğer böyle bir hesaba sahip değilseniz, bankalar veya borsa işlemleri yaptıran kurumlar aracılığıyla açtırabilirsiniz. Bunun için nüfus cüzdanınızın ve ikametgah adresinizin belgesinin fotokopisini eksiksiz bir şekilde iletmeniz gerekir. Bu sayede hesabınız aktif hale getirildiğinde artık yasal olarak borsacı statüsünde olursunuz. Borsaya girmek için ne yapmalıyım başlıklı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Açılan hesabın içine yatırım yapmak istediğiniz miktarda para yatırmalısınız. Minimum bir alt limit belirlenmemiştir. İşlem yapabilmek için hesabınızda en az yatırım aracınızın minimum değeri olmalıdır. Yoksa eksik bakiyeye sahip olduğunuz için işleminiz sistem tarafından gerçekleştirilmez. Bu yüzden piyasaya giriş yapmadan önce ne kadar para yatıracağınıza karar vermelisiniz. Beklentinizi karşılayacak hisse senedinde bulunmak için piyasa takibi ve fiyat analizi yapmalısınız. Böylelikle birikimlerinizi değerlendirebilir, para kazanabilirsiniz.

Borsa Piyasasında Hisse Senedi Nasıl Alınır, Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Borsa piyasasında doğru zamanda doğru portföy oluşturarak kazanç elde edebilirsiniz. Bunun için dikkat etmeniz gereken sektör ve şirket seçimidir. Her zaman gelecekte değer kazanacak olan araçlara yatırım yapmalısınız. Bunu anlamanın yolu piyasa takibi ve kağıt analizi yapmaktan geçer. Dönem dönem bazı sektörler oldukça revaçtadır. Talep yüksek olduğu için hisselerinde değeri artar. Bu yüzden geçmişe yönelik araştırmalar yapmalısınız. Hangi zamanda hangi sektör daha çok tercih ediliyor belirlemelisiniz. Sektöre karar verdikten sonra hangi şirkete ortak olacağınıza karar vermelisiniz.

Şirket seçiminize önem göstermelisiniz. Çünkü ortak olacaksınız. Özellikle dönem sonunda kâr dağıtımı yapılıyor mu iyice araştırmalısınız. Senetler hem değer kazandığı zaman hem alım – satım arası farktan hem de değeri arttığı için şirketin temettü dağıtımlarından kazanç elde edersiniz. Bazı şirketler dağıtım yapmak yerine büyümeyi tercih ederler. Onun yerine hissenizin oranını artırırlar. Sonuç olarak bu da iyidir. Ne kadar çok hisse o kadar çok para anlamına gelmektedir.

Şirketin aldığı kararlar yatırımınızı etkileyebilir. Örnek vermek gerekirse; ulaşım sektöründe yer alan bir kurumun hisselerine sahip olduğunuzu varsayalım, ama şirket faaliyet koluna başka alanda genişletmeye karar verirse ve tutulmazsa senetleriniz kâr yerine zarar getirir. Bu yüzden şirketin almış olduğu kararlardan anında haberinizin olması gerekir. Buna göre bir a bir b planınız her daim olmalıdır. Böylece acele karar vermek zorunda kalmazsınız. Hisse senedi almak sektör ve şirket seçiminde bulunduktan sonra kolaydır. İşlem platformu üzerinden alım emri verdiğinizde yatırımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Önemli olan kâr getirecek adımları atabilmektir.

Biliyorsunuz ki borsada para kazanmak; yatırım araçlarını düşük fiyat seviyelerinden alarak, değerlendiğinde satmaya dayalıdır. Böylece aradaki farktan kazanç elde edilir. Bu seviyelerin belirlenmesi için analizlerin yapılması gerekir. Bilhassa temel ve teknik yöntemlerin sonucuna göre hareket etmek son derece etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bu yüzden borsa analizleri nelerdir, nasıl uygulanır konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Böylece belirlediğiniz zaman aralığında hisselerin hangi fiyat seviyelerine kadar geri çekileceğine yükseleceğine karar verebilirsiniz. Böylelikle beklentilerinizi karşılayacak seviyelerden alım – satım yaparak, para kazanabilirsiniz.

Borsada Hisse Senedi Nasıl Satılır, Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Borsa yatırım araçlarının fiyatları hep aynı seviyede ilerlemez. Sürekli dalgalanır. Bu da acemi yatırımcıların panikleyerek yanlış karar vermesine neden olur. Çünkü piyasa takiplerini ve analizini yaptığınız kâr getireceğine inandığınız kağıdın düşük fiyat seviyelerine gerilemesi, genellikle insanları huzursuzlaştırır ve strese sokar. Zarar etmemek adına satış emri verilir. Bu kesinlikle yanlış bir tutumdur. Daha sonra senedin fiyat seviyeleri incelendiğinde görülür ki değer kazanmış… Keşke risk alıp satmasaydım dersiniz. Maalesef ki risk almadan borsada para kazanılmaz. Bu yüzden çok sabırlı olmalısınız.

Elinizde tutuğunuz senedin değeri biraz yükselmeye başladığında hemen analizini yapmalısınız. Bu yükselişlerin kalıcı olup olmadığını anlamalısınız, hangi seviyeye kadar yükseleceğini tespit etmelisiniz. Eğer beklentinizi karşılıyorsa satış yapmalısınız. Karşılamıyorsa elinizde tutmaya devam etmelisiniz. Zaten senedin değer kazanması uzun vadeyi bulmaktadır. Bu yüzden kısa vadede lazım olacak parayla borsaya girmemelisiniz. Acil durumlara karşı borsadan ayrı para bulundurmalısınız. Yüksek kâr getirecek pozisyonunuzu acil ihtiyaçlarınız doğrultusunda zararda da olsa kapatmanız gerekebilir. Bu duruma düşmemek için ayrıca birikime sahip olmalısınız.

Başarılı olmak için yapmanız gereken kendi stratejilerinizi oluşturmanızdır. Bunun için iyi bir borsa bilgisine ihtiyacınız vardır. Aracı kurumlarının eğitimlerinin bu konuda oldukça işe yarayacağını söyleyebilirim. Uzmanlardan aldığınız püf noktalar sayesinde işlemlerinizi daha bilinçli bir şekilde yürütebilirsiniz. Etkili sonuç elde etmek için de deneyim kazanmalısınız. Deneme hesapları borsa tecrübesine sahip olmanızı sağlar. Gerçek hesaba geçmeden önce bu hesaplarda acemiliğinizi atmanız gerekiyor. Bu süreci etkili olarak değerlendirebilirseniz, profesyonellerin seviyesine çıkarak hisse senetlerine yatırım yaparak para kazanabilirsiniz.

4.5 / 5 ( 22 Değerlendirme )

Son Yazılar

İşyerinde Banyo Olmalı

Kişiler için hayatının ya da gününün yarısının geçtiği yerlerden biri olarak işyerinde banyo olmalıdır. Çünkü…

12 ay önce

Iqos Elektronik Sigara Satın Al

Elektronik sigara modellerinden en popüleri arasında bulunan iqos ile sizde sigarayı çok daha rahat bir şekilde bırakabilirsiniz.…

1 sene önce

Kat Silmesi Nedir?

Günümüzde mantolamanın ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu nedenle de herkes tarafından mantolama…

1 sene önce

30 Dakikada Zinde ve Canlı Bir Cilde Kavuşun

Almira Hotel Termal ve SPA merkezi kişiselleştirilebilir özel alanları ile keyifli ve benzersiz bir tatil…

1 sene önce

İngiltere Artık Hayal Değil

Yurtdışına çıkmak birçok Türk vatandaşının hayali özellikle eşsiz fırsatlar sunan ve turizm odağı olan İngiltere’ye…

1 sene önce

Bursa Arçelik Şubeleri

Kalite ve müşteri memnuniyetini misyon olarak belirleyen Bursa Arçelik şubeleri oldukça geniş ve çeşitli elektronik ürün yelpazesine…

2 sene önce